Zamieszczone przez gruto
[O2 Fl] Smród z klimy a szczelność filta pyłków - TEST
Zwiń
X
-
innova
-
innova, mówisz masz : organiczny związek chemiczny o szkielecie naftacenu, naturalny antybiotyk o działaniu bakteriostatycznym. Antybiotyk z grupy tetracyklin o szerokim zakresie działania. Działa bakteriostatycznie na bakterie Gram-dodatnie, Gram-ujemne, prątki gruźlicy, krętki, riketsje, Mycoplasma, Chlamydia oraz hamuje wzrost pierwotniaków i promieniowców. Działa przeciwzapalnie, przeciwuczuleniowo i przeciwwysiękowo. Łagodzi świąd, pieczenie, światłowstręt i łzawienie. Oksytetracyklina wytwarzana jest przez szczep Streptomyces rimosus. :wink: Stwierdzam że i oxycort pomoże naszym klimatyzacjom czyli kupując oxycort i dając jakąś część do aerozolu do mycia np szyb hmmm.....to może działać
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez grutoStwierdzam że i oxycort pomoże naszym klimatyzacjom czyli kupując oxycort i dając jakąś część do aerozolu do mycia np szyb hmmm.....to może działać
jak wygląda sprawa z dostępnością Oxycortu, jest dostępny bez recepty (w końcu to antybiotyk a w Polsce ktoś sprawnie ogranicza dostęp do leków) ? Masz jakiś pomysł na ułatwienie w tej kwestii ?
no i jestem Ci niejako "krewny" piwo/kawę za podpowiedź w rozwiązywaniu innego problemu :wink: Z pewnością będzie przyjemniej pachniało aniżeli środki na bazie dużej ilości chloru.
Komentarz
-
Antybiotyki w tym oxycort nie mają działania przeciwgrzybiczego . To po pierwsze . Po drugie, nie są to substancje obojętne dla zdrowia w szerokim znaczeniu tych słów a w przypadku ich "aplikacji" na parownik, z jakąś ekspozycją należy się liczyć. Wg mnie to nie tyle zły co szkodliwy pomysł :idea: . Gdzieś wcześniej sugerowałem użycie do końcowej dezynfekcji parownika alkoholou izopropylowego. Jest to przede wszystkim skuteczny środek, tani i obojętny dla parownika i jego obudowy.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
innova
Po drugie, nie są to substancje obojętne dla zdrowia w szerokim znaczeniu tych słów a w przypadku ich "aplikacji" na parownik, z jakąś ekspozycją należy się liczyć. Wg mnie to nie tyle zły co szkodliwy pomysł :idea:
moja pinka z LIDL'a W5 - Upholstery Foam (trudniej dostępna, w rezerwie jest kilka innych środków tego typu) przyjmuje niestety bardzo uproszczoną formę prezentacji składników i trudno stwierdzić, czy sama w sobie zawiera alkohole w tym ten, który VAZ wskazuje ale za to substancje zapachowe dobrze rokują.
Trzeba tylko sobie aplikator z jakiegoś innego środka zabezpieczyć (ja zostawiłem sobie z Dan Bravena) i zaaplikować do zakupionej pianki czyszczącej.
Komentarz
-
Alkohol izopropylowy mozna kupić w sklepach elektronicznych. w postaci gotowej do aplikacji na parownik.Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Jako że nie miałem pianki do obklejenia to dopiero dzisiaj zabrałem się za robotę
Ku mojemu zdziwieniu stary filtr miał już zamontowaną uszczelkę , i robione było też ozonowanie rok temu.
Filtr kupiłem w jakiś sklepie w mieście, ale z jakiej firmy to nie pamiętam, wiem że namawiali mnie żebym nie przepłacał za jakiś niby lepszy, bo to to samo jest tylko inny napis.
Pomimo uszczelki chyba capiało już w wakacje, fakt że wcześniej nie zwracałem na to uwagi i nie pamiętam w 100% czy tak było
Teraz bacznie będę pilnował
Pianki nie żałowałem, wsadziłem całą rurkę do środka, może za wygodnie było ale zobaczyłem co nie co w obudowie :P
Efekt widać pod samochodem
A i na starym filtrze pianka była zgniecenia na tej skośnej części, czyli tam było ciasno, a reszta normalnie wyglądała
kilka zdjęć https://picasaweb.google.com/1138053...eat=directlink
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sazadPLAKA tylko, że jak na razie to tylko o miętowym zapaszku znalazłem
Nie wiem w sumie czego to bardziej zasługa - wymiany filtra czy tego PLAKa ale zapach mokrej szmaty po wyłączeniu klimy zniknął
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grutovaz, ciekawa , ciekawa ta pianka hmm , :shock:
[ Dodano: Nie 29 Maj, 11 23:57 ]
vaz, tu na allegro taniej za 300 mll. - który by wybrać , co poradzisz?
LINK
[ Dodano: Sro 01 Cze, 11 00:46 ]
2 dni w ruchu miejskim ......250 km - nadal brak powiewu sciery lub octu :wink:Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
U mnie Plak stoi na półce już od dwóch tygodni... Najpierw nie mialem czasu go zaaplikować, a tydzień temu z klimy przestało śmierdzieć Co ciekawe od tego czasu obserwuję wiekszą ilość skroplin pod samochodem... Zastanawiam się czy smród z kilimy nie ma jakiegoś związku z niedrożnością kanału odprowadzającego skropliny :?: Nie mam pojęcia jak to wszystko konstrukcyjne wygląda, czy możliwa jest jakaś niedrożność, ale tak mi się jakoś te fakty ze sobą łączą...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grutovaz, pianka?
[ Dodano: Pią 03 Cze, 11 11:08 ]
Zamieszczone przez tomekcPodręcznik serwisowy firmy Fiat(wiem, fiat to nie skoda) jako pierwszy punkt do sprawdzenia przy problemach ze smrodkiem z klimatyzacji przewiduje sprawdzenie drożności kanału odprowadzającego skropliny.Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
No i koledzy mija miesiąc ....zero smrodu :wink: twierdzę iż oklejany , bądź kupiony oryginalnie oklejony filtr dużo daje ...za tydzień po przyjeździe wyciągnę filtr i zobaczę jak wygląda "styk " pianki z obudową , czy jest gdzieś jakaś nieszczelność , przez korą w.g. mnie następowało zanieczyszczenie parownika , a co za tym idzie - tworzenie się smrodu
Komentarz
-
Komentarz